JAKI KAMIEŃ NAJLEPIEJ NADAJE SIĘ NA BLAT KUCHENNY?
Blat kuchenny to ważny element wystroju wnętrza, a także powierzchnia intensywnie wykorzystywania podczas przyrządzania posiłków i używana do przechowywania różnych elementów wyposażenia oraz akcesoriów. Materiał, z jakiego zostanie wykonany, powinien więc łączyć w sobie odpowiednią dla konkretnej aranżacji estetykę z wysoką funkcjonalnością, a więc odpornością na zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne. Liczyć się będzie również łatwość, z jaką można utrzymać go w czystości. Wśród materiałów cieszących się dużym zainteresowaniem znajdują się kamienie naturalne oraz syntetyczne. Przekonajmy się, które z nich sprawdzają się najlepiej i zobaczmy, jakie są ich zalety.
Kamienie naturalne na blaty kuchenne
Kamieniem naturalnym, który najlepiej sprawdza się jako materiał do wykonania blatu kuchennego, jest granit. Występuje w wielu zabarwieniach od zbliżonego do żółtego po czarny, może też mieć rozmaitą strukturę – mniej lub bardziej regularną, a także złożoną z drobin minerałów o różnych rozmiarach. Jego istotnymi cechami jest znikoma nasiąkliwość, duża twardość przekładająca się na odporność na zarysowania i uderzenia oraz wytrzymałość na kontakt z substancjami chemicznymi znajdującymi się w produktach spożywczych i środkach czystości.
Blaty z kamieni syntetycznych
Blaty kuchenne mogą również powstawać z kamieni syntetycznych. Popularne są konglomeraty kwarcowe, które tworzy się przez łączenie drobnego materiału skalnego i żywicy poliestrowej lub epoksydowej. Mają wysoką odporność na uszkodzenia, znikomą nasiąkliwość, a przy tym nie ulegają odbarwieniu. Ich mankamentem jest jednak niska wytrzymałość na temperaturę. Inną opcją są spieki, które wytwarza się z rozdrobnionych fragmentów skał naturalnych i kwarcu. Materiał ten jest prasowany pod dużym ciśnieniem, a następnie poddawany działaniu wysokiej temperatury, mogącej przekraczać nawet 1200°C. Spieki wyróżniają się cechami zbliżonymi do granitu – są twarde, nienasiąkliwe i odporne na chemikalia, dobrze znoszą też wysokie temperatury, bez obaw można więc na nie odstawić choćby rozgrzany garnek.